Blog a kerítésekről. Szakmailag. Kreatívan.

Kerítésvilág

Kerítésvilág

Fa kerítés praktikák. Első rész

Az oszlopok felületkezelése és elhelyezése megfelelően

2017. április 09. - KERÍTÉSINFO

Tisztelt olvasóink!

Kis országunkba is megérkezni látszik a jóidő és már valószínűleg sokan elkezdtétek a kerti munkálatokat, de ami a legvalószínűbb hogy sokan el fogjátok kezdni. Így arra gondoltam hogy egy ide illő témát próbálok kifejteni pár bejegyzésben.

Biztos sokan gondolkodtatok már azon hogy le szeretnétek cserélni a kerítéseteket fa alapú kerítésre, de nem igazán fogtatok neki mert féltetek az anyagválasztástól. Nos egy picit utána jártam a fa kerítés fortélyainak.

Első sorban nagyon fontos az hogy milyen minőségű faanyagot választunk ki oszlopoknak. Egy kis kérdezősködés után a következőket sikerült megtudnom. Itthon legfőképpen akácot, fenyőt vagy vörösfenyőt érdemes vásárolni ha fából szeretnénk építeni kerítést.

De attól függetlenül hogy megvan az hogy milyen fajtájú fát választunk még nem oldottunk meg mindent. Nagyon fontos az hogy a faanyag amit vásárolunk a faszerkezet legerősebb részéből álljon azaz a "heartwood"-ból. Ez azért lényeges mert ez a rész a fa legellenállób és legstrapabíróbb része. (jellemzően sötét színű)

65080-004-260a62cd.jpg

 

fh98may_cedplt_03.jpg

Most tehát megvan a megfelelő anyagú fa oszlopunk amit szépen méretre vágtak. 40-50 cm a minimum amit betonba fogunk önteni tehát ha 2 méter magas oszlopot szeretnék akkor 2,50 m oszlopokat kell vásárolnunk. (Fontos azt megemlíteni hogy az oszlopozás után fa táblák kerülnek majd fel kerítéselemként, aminek nagy a légellenállása így ajánlott betartani az 50 cm földbe betonozott részt!

Következő lépésként a megfelelő felületkezelésről kell gondoskodni. 

A fa azon részét amely a betonba fog kerülni bekenjük szurokkal, hogy megóvjuk a rothadástól. Az oszlop teljes felületét kezelni kell valamilyen anyaggal. Lehet lenolaj vagy lakk is. A felültkezelés segítségével tesszük a faanyagot ellánállóvá például az időjárással szemben.
fh98may_cedplt_01.jpg 

Az előre kiásott, kifúrt lyuk aljára törlmeléket hordunk és a megfelelően felületkezelt oszlopot a helyére tesszük. Ezek után beleöntjük a betont és megfelelően elsimítjuk. Javasoljuk azt hogy a terepszint alatt körülbelül 5 cm-rel legyen vége a betontuskónak, így az oszlopok telepítése és a beton száradása után földet hordhatunk az oszlopok köré és akár fűvet is telepíthetünk a betonra.fh98may_cedplt_04.jpg

Egy pár óra múlva amikor már a beton megszilárdúlt az oszlop mentén szigetelő anyagot használunk, így egy kis plussz védelmet adunk a fának és a betonnak is.

fh98may_cedplt_02.jpg

Remélem hasznos tanácsokkal láttam el pár olvasót!

A következő részben a folytatás.

forrás: https://www.familyhandyman.com/garden-structures/fences/how-to-set-fence-posts-that-won-t-rot/print

A bejegyzés trackback címe:

https://keritesinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr3112411751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Harmath Tihamér 2017.04.11. 00:52:05

Ha ezzel a heartwood-dal beméssz egy fatelepre, hát.....

Harmath Tihamér 2017.04.11. 00:54:00

@Harmath Tihamér: Geszt vagy érett fa esetleg, de kiszolgálni akkor sem tudna vele.
süti beállítások módosítása